Home » 13 miljoen euro buitgemaakt door criminelen via WhatsAppfraude

13 miljoen euro buitgemaakt door criminelen via WhatsAppfraude

Vorig jaar hebben criminelen meer dan 13 miljoen euro gestolen via WhatsAppfraude, maakt de politie bekend. Er zijn ruim 25.000 aangiften van WhatsAppfraude binnengekomen. Het ging in 2019 nog maar om 650 aangiften en 2018 zelfs nog maar 250 incidenten.

Criminelen

Oplichters doen zich bij WhatsAppfraude vaak voor als zoon of dochter van het slachtoffer en vragen een rekening te betalen. De oplichters wisten bij honderden slachtoffers zelfs de WhatsApp-verificatiecode te bemachtigen. WhatsApp stuurt om een account te bevestigen een zescijferige verificatiecode via sms. In naam van het slachtoffer, vroegen de criminele deze code op. Hierna ontving het slachtoffer deze op zijn of haar telefoon.
Daarna wordt het slachtoffer door de criminelen telefonisch benaderd of via WhatsApp dat hij of zij per ongeluk een code ontvangen heeft, die voor iemand anders was bedoeld. Hierna wordt er van het slachtoffer gevraagd of hij of zij de code kan doorsturen. Met deze doorgestuurde verificatiecode kan een WhatsApp-account worden overgenomen. Na het overnemen van het account, hebben de oplichters toegang gekregen tot de contactenlijst. Hierna worden de contacten van deze persoon benaderd met het verzoek om geld over te maken.

Aangiften en meldingen

Mensen hebben buiten aangiften doen bij de politie ook melding gedaan bij de Fraudehelpdesk. Er zijn tijdens de eerste elf maanden van vorig jaar bijna 12.000 meldingen binnengekomen. Hiervan waren meer dan 1300 mensen slachtoffer. In totaal maakten zij 3,8 miljoen euro over naar criminelen. In 2019 ontvingen ze bij de Fraudehelpdesk nog 2700 meldingen waarvan er werkelijk 353 mensen echt geld hadden overgemaakt. Toen ging het om een bedrag van totaal 1 miljoen euro.
Met name worden tussen de 40 en 55 jaar slachtoffer van WhatsAppfraude, aldus de politie. De overheid startte vorig jaar verschillende campagnes om het publiek te waarschuwen voor deze fraudevorm. Het is sinds mei vorig jaar ook mogelijk om online aangifte te doen bij de politie.

Bron: Security.nl