Home » Fingerprinting juist eenvoudiger door anti-fingerprinting, aldus onderzoeker

Fingerprinting juist eenvoudiger door anti-fingerprinting, aldus onderzoeker

Er zijn verschillende browser extensies die gebruikers beschermen tegen fingerprinting. Maar in werkelijkheid maken deze fingerprinting juist eenvoudiger, zegt ontwikkelaar van adblocker Adblock Plus, Wladimir Palant.

Fingerprinting

Er wordt bij fingerprinting gekeken naar eigenschappen van het systeem en de browser om een unieke fingerprint te maken van de gebruiker. Trackers kunnen op deze manier gebruikers volgen over het internet, zonder dat deze afhankelijk zijn van cookies. Anti-fingerprinting probeert de hoeveelheid data van fingerprinters zoveel mogelijk te beperken.
Er wordt zo bijvoorbeeld een andere waarde schermresolutie doorgegeven dan de gebruiker echt heeft ingesteld. Palant zegt dat hier wel een probleem in zit. Zo is het voor websites nog steeds mogelijk om te ontdekken dat er een nepresolutie is doorgeven en om de werkelijke resolutie op te vragen. Hierdoor beschikt de fingerprinter over twee datapunten: de nepresolutie en nu ook de echte resolutie van de gebruiker.

“Voor de meeste leveranciers is privacybescherming niet meer dan een vinkje op hun featurelijst. De kwaliteit boeit hen niet, omdat er voor de gebruiker toch niet te zien is of de oplossing wel echt werkt”, aldus Palant.

Bron: Security.nl