Op termijn cashloze maatschappij voorstelbaar, aldus DNB

De Nederlandsche Bank (DNB) meldt in een jaarverslag dat contant geld voorlopig een risicovrije betaalmethode is die privacy garandeert, maar dat een cashloze samenleving op termijn voorstelbaar is. Het aandeel van contant geld in het betalingsverkeer neemt al jaren af, mede door oplossingen zoals contactloos betalen, die banken introduceren.

Belangrijk betaalmiddel

Naar eigen zeggen vindt DNB het belangrijk dat cash een beschikbaar betaalmiddel blijft. “Contant geld blijft ondanks alle innovaties voorlopig belangrijk. Het betaalmiddel is risicovrij en garandeert privacy. Het is belangrijk voor digitaal minder ontwikkelde groepen in de samenleving om zelfstandig hun eigen financiën te beheren.” Er kan daarnaast op contant worden teruggevallen wanneer het pinverkeer niet functioneert. “Dit vraagt om een acceptatie van contant geld als betaalmiddel en voldoende betaalautomaten”, zegt De Nederlandsche Bank.

Twijfels

DNB heeft ondanks dit belang, wel twijfels over de toekomst van contant geld. “We vinden het wenselijk dat een publieke vorm van geld wordt gebruikt. Contant geld speelt op dit moment deze rol, maar aangezien er een afname is in het gebruik van contant geld, is het niet vanzelfsprekend dat dit in de toekomst ook zo blijft. Deze trend is er al een langere tijd en lijkt structureel.”
Wanneer de belangrijke functies van contant geld door digitalisering en technologische innovatie kunnen worden overgenomen, dan is een cashloze maatschappij voorstelbaar, aldus De Nederlandsche Bank in het jaarverslag over 2019 (pdf).

Nu het COVID-19 in Nederland is, wordt er meer gebruik gemaakt van pinnen en contactloos betalen. De vraag is of dit de toekomst van het contante geld beïnvloedt.

Bron: Security.nl