Autoriteit Persoonsgegevens zegt dat Windows 10 nog steeds privacyregels overtreedt

De Ierse privacytoezichthouder is door de Autoriteit Persoonsgegevens gevraagd onderzoek te doen naar de Home- en Pro-versies van Windows 10, omdat het besturingssysteem nog steeds de privacyregels van Europa overtreedt. Dit liet de Nederlandse privacytoezichthouder weten.

Wat Windows in de afgelopen jaren heeft veranderd

Twee jaar geleden al, deed de Autoriteit Persoonsgegevens onderzoek naar de privacy van de gebruikers van Windows 10. Hieruit bleek dat Microsoft door middel van telemetrie persoonsgegevens verwerkte. Om de privacy van gebruikers te beschermen, voerde de organisatie verschillende aanpassingen aan Windows 10 door. Op deze manier werden gebruikers beter geïnformeerd over welke gegevens Microsoft verzamelt en waarvoor deze worden gebruikt. Ook konden gebruikers op een duidelijkere manier hun privacyinstellingen kiezen.

Regels nog steeds overtreden

De Nederlandse pricacytoezichthouder zegt dat deze aanpassingen ook echt voor verbetering in de privacy hebben gezorgd. “Maar op hetzelfde moment blijkt dat er ook andere gegevens door Microsoft op afstand worden verzameld. Hierdoor overtreedt Microsoft mogelijk nog steeds de privacyregels”, zo vertelt de Autoriteit Persoonsgegevens. De resultaten van het onderzoek zijn door de toezichthouder met andere Europese privacytoezichthouders gedeeld.

Advies aan de gebruiker

De AP heeft aangezien het Europese Microsoft hoofdkantoor in Ierland is gevestigd, aan de Ierse privacytoezichthouder gevraagd nieuw onderzoek te doen. Het advies voor de Windows 10-gebruikers om bij installatie en het gebruik van het systeem goed op te de privacyinstellingen te letten. “Op het moment dat de juiste toestemming is gevraagd, mag Microsoft persoonsgegevens verwerken”, aldus de toezichthouder.

Bron: Security.nl